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CBIC-190354/207/2021-TRU Section-CBEC 

Government of India 

Ministry of Finance 

Department of Revenue 

**** 

North Block, New Delhi, 

Dated the  17th December,  2021 

 

To, 

 

The Principal Chief Commissioners/ Chief Commissioners/ Principal 

Commissioners/ Commissioner of Central Tax (All) /  

The Principal Director Generals/ Director Generals (All) 

 

Madam/Sir,  

 

Sub: GST on service supplied by restaurants through e-commerce operators 

–reg. 

 

 The GST Council in its 45th meeting held on 17th September, 2021 

recommended to notify ‚Restaurant Service‛ under section 9(5) of the CGST Act, 

2017. Accordingly, the tax on supplies of restaurant service supplied through e-

commerce operators shall be paid by the e-commerce operator. In this regard 

notification No. 17/2021 dated 18.11.2021 has been issued. 

 

2. Certain representations have been received requesting for clarification 

regarding modalities of compliance to the GST laws in respect of supply of 

restaurant service through e-commerce operators (ECO). Clarifications are as 

follows: 

 

Sl 

No 

Issue Clarification 

1. Would ECOs have to still 

collect TCS in compliance 

with section 52 of the CGST 

Act, 2017? 

As ‘restaurant service’ has been notified under 

section 9(5) of the CGST Act, 2017, the ECO 

shall be liable to pay GST on restaurant 

services provided, with effect from the 1st 
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January, 2022, through ECO. Accordingly, the 

ECOs will no longer be required to collect TCS 

and file GSTR 8 in respect of restaurant 

services on which it pays tax in terms of 

section 9(5). 

 

On other goods or services supplied through 

ECO, which are not notified u/s 9(5), ECOs 

will continue to pay TCS in terms of section 52 

of CGST Act, 2017 in the same manner at 

present. 

2. Would ECOs have to 

mandatorily take a separate 

registration w.r.t supply of 

restaurant service [notified 

under 9(5)] through them 

even though they are 

registered to pay GST on 

services on their own 

account?  

As ECOs are already registered in accordance 

with rule 8(in Form GST-REG 01) of the CGST 

Rules, 2017 (as a supplier of their own goods 

or services), there would be no mandatory 

requirement of taking separate registration by 

ECOs for payment of tax on restaurant service 

under section 9(5) of the CGST Act, 2017.  

3. Would the ECOs be liable to 

pay tax on supply of 

restaurant service made by 

unregistered business 

entities? 

Yes. ECOs will be liable to pay GST on any 

restaurant service supplied through them 

including by an unregistered person. 

4. What would be the 

aggregate turnover of 

person supplying ‘restaurant 

service’ through ECOs? 

It is clarified that the aggregate turnover of 

person supplying restaurant service through 

ECOs shall be computed as defined in section 

2(6) of the CGST Act, 2017 and shall include 

the aggregate value of supplies made by the 

restaurant through ECOs. Accordingly, for 

threshold consideration or any other purpose 

in the Act, the person providing restaurant 

service through ECO shall account such 



      Circular No. 167 / 23 /2021 - GST 

 

3 
 

Sl 

No 

Issue Clarification 

services in his aggregate turnover. 

5. Can the supplies of 

restaurant service made 

through ECOs be recorded 

as inward supply of ECOs 

(liable to reverse charge) in 

GSTR 3B? 

No. ECOs are not the recipient of restaurant 

service supplied through them. Since these are 

not input services to ECO, these are not to be 

reported as inward supply (liable to reverse 

charge). 

6. Would ECOs be liable to 

reverse proportional input 

tax credit on his input goods 

and services for the reason 

that input tax credit is not 

admissible on ‘restaurant 

service’? 

ECOs provide their own services as an 

electronic platform and an intermediary for 

which it would acquire inputs/input service on 

which ECOs avail input tax credit (ITC). The 

ECO charges commission/fee etc. for the 

services it provides. The ITC is utilised by 

ECO for payment of GST on services provided 

by ECO on its own account (say, to a 

restaurant). The situation in this regard 

remains unchanged even after ECO is made 

liable to pay tax on restaurant service. ECO 

would be eligible to ITC as before. 

Accordingly, it is clarified that ECO shall not 

be required to reverse ITC on account of 

restaurant services on which it pays GST in 

terms of section 9(5) of the Act. 

It may also be noted that on restaurant 

service, ECO shall pay the entire GST 

liability in cash (No  ITC could be utilised for 

payment of GST on restaurant service supplied 

through ECO) 

7. Can ECO utilize its Input 

Tax Credit to pay tax w.r.t 

‘restaurant service’ supplied 

through the ECO? 

No. As stated above, the liability of payment of 

tax by ECO as per section 9(5) shall be 

discharged in cash.  

8. Would supply of goods or 

services other than 

ECO is required to pay GST on services 

notified under section 9(5), besides the 



      Circular No. 167 / 23 /2021 - GST 

 

4 
 

Sl 

No 

Issue Clarification 

‘restaurant service’ through 

ECOs be taxed at 5% 

without ITC? 

 

 

services/other supplies made on his own 

account.   

On any supply that is not notified under 

section 9(5), that is supplied by a person 

through ECO, the liability to pay GST 

continues on such supplier and ECO shall 

continue to pay TCS on such supplies.  

Thus, present dispensation continues for ECO, 

on supplies other than restaurant services. On 

such supplies (other than restaurant services 

made through ECO) GST will continue to be 

billed, collected and deposited in the same 

manner as is being done at present. ECO will 

deposit TCS on such supplies. 

9. Would ‘restaurant service’ 

and goods or services other 

than restaurant service sold 

by a restaurant to a customer 

under the same order be 

billed differently? Who shall 

be liable for raising invoices 

in such cases?  

Considering that liability to pay GST on 

supplies other than ‘restaurant service’ 

through the ECO, and other compliances 

under the Act, including issuance of invoice to 

customer, continues to lie with the respective 

suppliers (and ECOs being liable only to 

collect tax at source (TCS) on such supplies), it 

is advisable that ECO raises separate bill on 

restaurant service in such cases where ECO 

provides other supplies to a customer under 

the same order.  

10. Who will issue invoice in 

respect of restaurant service 

supplied through ECO - 

whether by the restaurant or 

by the ECO? 

The invoice in respect of restaurant service 

supplied through ECO under section 9(5) will 

be issued by ECO. 

11. Clarification may be issued 

as regard reporting of 

restaurant services, value 

and tax liability etc in the 

GST return. 

A number of other services are already 

notified under section 9(5). In respect of such 

services, ECO operators are presently paying 

GST by furnishing details in GSTR 3B.  

The ECO may, on services notified under 
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section 9 (5) of the CGST Act,2017, including 

on restaurant service provided through ECO, 

may continue to pay GST by furnishing the 

details in GSTR 3B, reporting them as outward 

taxable supplies for the time being. 

Besides, ECO may also, for the time being, 

furnish the details of such supplies of 

restaurant services under section 9(5) in Table 

7A(1) or Table 4A of GSTR-1, as the case 

maybe, for accounting purpose. 

 

Registered persons supplying restaurant 

services through ECOs under section 9(5) will 

report such supplies of restaurant services 

made through ECOs in Table of GSTR-1 and 

Table 3.1 (c) of GSTR-3B, for the time being. 

 

3.  Difficulty, if any, in the implementation of this circular may be brought to the 

notice of the Board.  

 

 

Yours faithfully, 

 

 

Anna Sosa Thomas 

Technical Officer (TRU) 

          Email: anna.thomas@gov.in 

mailto:anna.thomas@gov.in

